Termékeink
Siberian kaviár

Szibériai kaviár

A szibériai tok (siberian sturgeon) ikrájából készült luxustermék. A hal latin tudományos neve: Acipenser baerii.

Kaviárja rendkívüli krémes, bársonyosan olvadó élményt nyújt,közepes méret (2,8 – 3,0mm), és csillogó ikrafelület jellemzi.

Osetra kaviár

Osetra kaviár

A vágótok (russian sturgeon) ikrájából készített luxustermék. A hal tudományos neve: Acipenser gueldenstaedtii.

Kaviárjára jellemző hosszantartó, enyhén mogyorós íz akár 3mm-t meghaladó szemméretével párosulva lenyűgözi érzékszerveit.

Sterlet kaviár

Kecsege kaviár

A kecsege (sterlet) ikrájából készített luxustermék. A hal tudományos neve: Acipenser ruthenus.

Kaviárja különleges színeivel és kivételesen fűszeres ízével felejthetetlen kulináris élvezetben részesíti. Szemméret: 2,0 – 2,8mm.

A kaviár előállítása

Caviar Danubius márkanéven 2012-ben jelentkezett új termékével a piacon a Bajcshal Kft. Több éves előkészítés után az Ercsi székhelyű Neptun Bt. közreműködésével megszületett a magyar termelésű fekete kaviár.

A Caviar Danubius márkanévvel termelt és forgalmazott, magyar, fekete kaviár első osztályú, tartósítószer mentes, valódi csemege. Az alapanyagot szibériai tok, vágótok, és kecsege adja.

Az ikrákat a halak felmetszésével nyerik ki, majd átöblítik leszárítják és sózzák. A só hozzáadása a tartósítás mellett a kaviár állagának kialakításában is szerepet játszik. Túlsózás eredményeképp a szemek keménnyé válhatnak, kevés só hatására pedig lágy, krémszerű állagot kapnak. A hal felnyitásától a dobozolásig nem telhet el 15 percnél több idő. A feldolgozás ideje alatt, sőt egészen a fogyasztás pillanatáig, a kaviárnak -2 és -4 °C közötti hőmérsékletet kell biztosítani.

Halszaporítás

A Neptun Bt. a novembertől áprilisig tartó szezonban folyamatosan szaporítja a kecsege (Acipenser ruthenus), a szibériai tok (Acipenser baerii) és a vágótok (Acipenser gueldenstaedtii) halfajokat. Megrendeléseket teljesítenek a világ számos országába, Európába, Észak- Amerikába és Ázsiába.

Legfontosabb céljaik egyike, hogy a hazai folyókban a kipusztulás közelébe került tokfajok visszatelepítésében egyre nagyobb szerepet tudjanak vállalni elsősorban az ercsi Duna-szakasz halászati kezelőjével (KÖZÉP-DUNAI HAL KFT), és a győri Duna-szakasz kezelőjével (Bajcshal Kft.) együttműködve.

A kaviár tárolása

A kaviár tárolása során a -2 és -4 oC közötti hőmérsékletet szigorúan be kell tartani. Néhány fokos eltérés a kaviár romlását, vagy fogyaszthatatlanságát eredményezheti. A vákuumcsomagolt termékek egy évig is eltarthatók, de felnyitás után a kaviárt 1-2 napon belül el kell fogyasztani. Vásárlást követően, normál hűtési körülmények mellett (2 – 5 °C) maximum 1 hétig tárolható.